Jako restaurator z wieloletnim doświadczeniem mam pewne spostrzeżenia dotyczące funkcjonowania każdego lokalu. W restauracji najważniejsi są pracownicy czyli kucharze i kelnerzy oraz produkty i programy na których mogą pracować.
Oprogramowanie dla gastronomii
Kucharz zadowolony z warunków w jakich pracuje zawsze przyrządza smaczne i apetycznie wyglądające jedzenie. Kelner lub kelnera mająca do dyspozycji odpowiednie oprogramowanie dla restauracji pracuje w większym skupieniu i z uśmiechem na twarzy obsługuje gości restauracji. Przede wszystkim program, którego używam musi łączyć dwa pozornie odrębne światy. Kuchnie i salę. Kelnerzy odchodząc od stolika z przyjętym zamówieniem musi jak najszybciej wprowadzić dane do systemu. Oprogramowania dostosowane do pracy restauracji posiadają wiele udogodnień, usprawniających pracę kelnerów. Mogą oni oznaczać w programie kolejność dań w jakiej te powinny trafić na stolik gości. Funkcja notowania informacji dodatkowych do każdego dania, uwzględnia specjalne życzenia wymagającego klienta, istnieje możliwość modyfikowania cen, przydzielania rabatów, modyfikowania gramatur poszczególnych dań, a to znacząco wpływa na rzetelność przeprowadzanych inwentaryzacji. Dobrze przygotowane oprogramowania gastronomiczne dają obsługującym swobodny dostęp do bardziej skomplikowanych procesów takich jak stornowanie produktów lub wystawianie pojedynczych oraz zbiorowych faktur. Dzięki temu każdy klient może być szybko i sprawnie obsłużony przez każdego pracownika.
Znaczenie programów dla restauracji nigdy nie podlegało wątpliwością. Jako restaurator zauważam zmiany zachodzące w sposobie obsługi gościa wraz z zmianą oprogramowania. Z reguły różnice są niewielkie, wiele zależy od charakteru lokalu, którym zarządzasz.