Poszczególne rodzaje paliw kominkowych dają odmienne wizualizacje ognia. Każdy płomień – gazowy, z drewna czy bioetanolu – wygląda inaczej i posiada zarówno swoich wielbicieli, jak i przeciwników. Zwolennicy widoku ognia ślizgającego się po wypełnionym palenisku wybierają zazwyczaj paliwo tradycyjne. Ekolodzy – decydują się na jego ulepszoną, sprzyjającą środowisku wersję, czyli pellet.
Zalety wkładów zasilanych pelletem
„Pellet” to nic innego jak granulki wykonane z resztek drzewnych, ale sprasowane i połączone w taki sposób, że ich spalanie nie uwalnia do atmosfery żadnych niesprzyjających substancji. W trocinowych kulkach nawet wnikliwy badacz nie odnajdzie szkodliwych związków – drewniane wiórki spaja luteina powstała na skutek wysokiego ciśnienia wykorzystywanego w czasie obróbki. Przetworzone i ściśnięte odpadki drzewne są paliwem niezwykle kalorycznym, a do tego spalającym się prawie bez reszty – tzn. nie tworząc smogu, nie pozostawiając popiołu. W przypadku pelletu nie można mówić o zatruwającym dymie – materiał jest w stu procentach ekologiczny i bezpieczny. Do tego wysoko posunięta automatyzacja palenisk nie wymaga częstego dokładania opału do ognia, a także daje możliwość programowania pracy kominka i sterowania nim na odległość. Być może pellet spala się dosyć szybko i do zasilenia odpowiedniego poziomu ognia potrzeba go dużo, jednak nie tak wiele, jak twierdzą sceptycy. Np. popularnie sprzedawane wkłady na pellet w pomorskim – dają tyle ciepła, że kominki zasilane tym opałem są wykorzystywane już nie dla samej wizualizacji ognia, ale jako ważne źródło ciepła w domu.
Z racji zmian zachodzących w przepisach europejskich dotyczących ogrzewania – warto już teraz zastanowić się nad najlepszym wariantem kominka. Ekologiczny pellet oferuje nie tylko wysoki standard użytkowania, lecz także ciepły płomień i czyste powietrze.