W życiu prawie każdego dorosłego człowieka przychodzi taki czas, że chciałaby otworzyć własny biznes. Najczęściej jest to spowodowane złym doświadczeniem na etacie, ale niekoniecznie. Możemy mieć naprawdę oryginalny pomysł lub jakiś talent, który chcielibyśmy wykorzystać do zarabiania pieniędzy. Często talent gastronomiczny.
O czym trzeba pamiętać otwierając lokal gastronomiczny?
Potrafimy parzyć wspaniałą kawę albo pieczemy pyszne ciasteczka i już przychodzi do głowy pomysł z kawiarnią. Oczywiście nasza kawa byłaby na tyle smaczna i w oryginalny sposób podana, że klienci na pewno by ją pokochali. Uwielbiamy kontakt z drugim człowiekiem, więc otworzenie kawiarni byłoby też dla nas przyjemnym i towarzyskim zadaniem. Od czego więc zacząć? I jak otworzyć kawiarnię? Chciałoby się napisać, że bardzo prosto, ale prawda nie do końca taka jest. Biznes związany z gastronomią jest obwarowany przepisami. Sanepid ma tu wiele do powiedzenia. Identycznie jest z koncesją na alkohol. Gdybyśmy chcieli w kawiarni sprzedawać dodatki do kawy, na przykład rum czy koniak – bez koncesji się nie obejdzie. Formalności jest naprawdę dużo, dlatego często, na początek przydają się właśnie poradniki, które krok po kroku wskazują jak otworzyć dany biznes. Otworzenie kawiarni wiąże się również z pozwoleniem na odtwarzanie muzyki w lokalu. Istotnymi elementami są sprawy finansowe nowej firmy i wyposażenie kawiarni, a w tym zakup ekspresu. Trzeba pamiętać również, że potrzebny nam będzie pracownik.
Raczej się bez niego nie obejdziemy. Nie w gastronomii. Przede wszystkim nie jesteśmy w stanie w kuchni przygotowywać posiłek – choćby miało to by być tylko dekorowanie pączka bitą śmietaną i pilnować sali obsługi. Kawiarnia jest wymagającym pomysłem na biznes, ale gdy wypali może dawać ogromna satysfakcję i dochody.